NÅGRA RECEPT

Igår ägnade jag som sagt en stor del av dagen åt att laga mat. Eftersom Marcus bor hemma nu, och då jag älskar att laga mat, så lagade jag matlådor även åt honom. Ja, han är lite bortskämd. Till mig lagade jag en chiligryta och fisk i ugn, och till honom lagade jag köttbullar och en likadan fisk i ugn.
 
Chiligryta
 
Du behöver:
800 g nötfärs
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
2 röda chili
4 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
2 tsk malen koriander
2 msk honung
2 msk saft från en apelsin
0,5-1 dl kalvfond
800 g krossade tomater
2 burkar valfria bönor (jag tog en burk svarta bönor och en burk stora vita bönor)
 
1. Hacka lök, vitlök och chili. Stek i olja.
2. Tillsätt köttfärsen och låt den få färg. Ha sedan i kryddorna.
3. Tillsätt apelsin, honung, fond och krossade tomater.
4. Låt allting stå och puttra i cirka 1 timme.
5. Tillsätt bönorna och låt allting koka en stund.
 
Vit fisk i ugn

 
Du behöver:
400 g vit fisk (jag tog torsk)
3 dl grädde (jag använde matlagningsgrädde)
Hackad persilja
Riven ost
Salt
Citronpeppar
 
1. Lägg fisken i en ugnsform och salta och peppra fisken. Strö därefter över hackad persilja och riven ost på fisken.
2. Blanda grädde, hackad persilja, salt och citronpeppar. Häll gräddblandningen runtom fisken.
4. Strö på ytterligare lite ost över gräddblandningen och fisken.
5. Tillaga i ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter.
 
Köttbullar med potatis och gräddsås
 
 
Köttbullar:
800 g blandfärs (blir cirka 50 köttbullar)
2 ägg
3/4 dl ströbröd
1-1,5 dl mjölk
1 riven lök
Salt
Peppar
 
1. Blanda ströbröd, ägg och mjölk i en skål. Låt stå och svälla någon minut.
2. Riv löken och tillsätt i blandningen.
3. Blanda därefter i köttfärsen och salta och peppra.
4. Rulla till köttbullar och lägg i en smörad form.
5. Tillaga i ugnen i 225 grader i cirka 15 minuter.
6. Stek på köttbullarna i lite smör så att de får en fin yta.
 
Gräddsås:
4 dl grädde
1 msk gelé
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
peppar
ev. redning

1. Häll på grädde i stekpannan (som du stekte köttbullarna i) och vispa ur.
2. Blanda i resten och låt allting koka upp.

Recept | |
Upp