NYTTIGA FRALLOR
Eftersom det var ganska tråkigt väder igår, så bestämde jag mig för att baka lite bröd. Dels gjorde jag lite nytt fröknäcke men bestämde mig även för att baka ett nyttigt mjukt bröd. Jag letade runt lite och hittade till slut ett recept på Paulúns GI-frallor som jag tyckte lät gott. Och goda blev det. Att de dessutom är nyttigare än vanligt bröd är ju bara en bonus. Här är receptet:
Del ett:
50 g färsk jäst
5 dl mjölk
3½ dl havregryn
½ dl linfrön
½ dl skalade sesamfrön
½ dl solrosfrön
Blanda jästen med fingervarm mjölk i en stor bunke. Rör ner övriga ingredienser. Täck över bunken med bakduk och ställ varmt i 10-15 minuter till det börjar bubbla i degen. Jag hade min deg i ett vattenbad. Se till att vattnet inte blir för varmt bara så att jästen dör.
Del 2:
2 tsk salt
2 tsk flytande honung
6-7 dl dinkelmjöl
1 dl grahamsmjöl
½ dl rapsolja
När det börjat bubbla i havregrynssmeten blandar man ner salt, honung och lite mjöl i taget . När degen börjar kännas färdig blandas oljan ner. Degen ska vara ganska lös, men släppa från bunkens kanter. Forma små bullar (15-20 stycken) platta till och lägg på en bakplåtspapprad plåt. Jäs under duk i ca 30 minuter. Grädda bröden mitt i ugnen på 225 grader i 10-12 minuter.